A megfontolt, komoly csúcsvezetői posztot betöltő, 40 éves fiatalember az elnök-vezérigazgató jobb keze. Tudatosan felépített karrierje inspiráló sikermodell lehet, hisz egy átgondolt, kellő szakmai alázattal, szorgalommal átszőtt sorsmintázatot rajzol ki az ember, s a szakember portréja. A szabolcsi fiatalember életét irányító családi öröksége a tisztesség, becsület és a munka szeretete. Szülei nagy büszkeségére a cég hagyományos, ún. „Gabonás Bálján” idén januárban, 15 év után megkapta azt az „arany gyűrűt”, ami a nagy múltú vállalat életében a hűség, s a munka minőségének elismerő kitüntetése. A kisvárdai Molnár család másik két fia is szépen megtalálta helyét az életben a stabil gyermekkori gyökereknek köszönhetően.

A jó család mellett jó iskolák terelték gondosan útján a középső fiút: reál beállítottságának igazi alapozó bázist jelentett a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola matematika tagozata, ahol már érződött a számok világa iránti vonzódása. Ezt követően pedig a sok komoly szellemi nagyságot kinevelő Bessenyei György Gimnázium jó iskolai közössége is termékenyítő erejűnek bizonyult számára. Innen kiváló felsőfokú továbblépést jelentett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem agrár-közgazdász szakiránya, ahol Molnár Gábor matematikai-pénzügyi vonal iránti érdeklődése nívós oktatási környezetre, s komoly célképzetre talált. Ekkor már határozottan érezte, hogy valamilyen nagyvállalat vezetői között szeretne dolgozni később. Az egyetemi évek a tanulásra komolyan odafigyelő, ám a közösségi életből sem kimaradó diákévek voltak. Már ekkor egy olyan céget keresett, ahol nyári gyakorlatai során hatékonyan felkészülhet szakdolgozatára. Így került kapcsolatba 1998-ban jelenlegi munkahelyével, s ekkor „fertőzte meg” őt a malomipar, s varázsolta el a „gabonás csapatlégkör”. Szakdolgozatát a malomipar fejlődéséből írta, s 2000 nyarán, jeles diplomával érkezett meg jelenlegi munkahelyére, ahol Dr. Lakatos Zoltán elnök-vezérigazgató örömmel fogadta az „okos, jó szellemű fiatalembert”.

Itteni karrierje töretlen felfutást mutat. Tisztességgel végigjárta a vállalati hierarchiát, különböző munkakörökben dolgozva, rálátást szerezve a cég működésének egyes szegmenseire. A 2. számú vezető pozícióját 2013-ban, 13 itt töltött év után kapta meg. Az itteni évek alatt a megfigyelő, analitikus szemléletű szakember igyekezett adaptálni és hasznosítani mindent, amit idősebb, tapasztaltabb kollégáitól tanult. Szerencsésnek tartja magát, mert amikor ifjoncként belecsöppent a nagyvállalati közegbe, mindig olyanok dolgoztak körülötte, akik több évtizedes szakmai gyakorlattal és óriási tudással rendelkeztek, melyet szívesen át is adtak, s ő saját észrevételeivel összefonva törekedett mindezt gyakorlati értékké alakítani. Vezetőként is mindig az összes rendelkezésre álló információ begyűjtése és kielemzése alapján dönt, s beosztottjaival szemben a kompromisszumkereső attitűdöt képviseli.

Nagyon jól érzi magát jelen posztján, hisz szakmailag kiteljesedhet, s a még zajló „vezetői érésében” komoly segítséget és abszolút modellt jelent számára Dr. Lakatos Zoltán, akire mentoraként tekint, s akihez a közös értékrendre épülő, mély szakmai és emberi megbecsülés fűzi. Molnár Gábor önjellemzésében elmondta, hogy a neki szánt bizalmat mindig igyekszik többszörösen megszolgálni, ennek is köszönheti vezetője és idősebb kollégái elismerését.

Az iskolás idők óta máig szenvedéllyel űzött futball világából átkódolt elve, hogy egy jó vezető igazi csapatjátékos is egyben. Szabadidejében, baráti társasággal, kispályás bajnokságokon a „védő”poszton játszik, ahol szintén megfigyelő helyzetből, az egész pályát átlátja, s nem egyénieskedve ott is alárendeli magát a csapatérdeknek. Meggyőződése, hogy a hazai malomipari termelés 9%-át adó Hajdú Gabona zRt. a jó terméken túl az itt dolgozók hasonló hozzáállásának is köszönheti stabilan tartott piaci pozícióját. Ők lelkiismeretes munkával biztosítják egymillió ember számára a lisztet, új értéket adva az élet eredendő szimbólumának, a búzának.

A fiatal igazgató magánemberként is büszke cégére, bevásárlásai során mindig eljut a lisztes polcokig, s igazi örömmel tölti el a Hajdú Finomliszt Csikós motívumú zacskóinak látványa. A jövőre nézve is komoly ambíciókkal bír, s a modern kor kihívásaihoz igazított vállalatvezetési szemlélettel dolgozva, szakmailag máig képezi magát a folyamatos megújulás szellemében. Célja, hogy a technológiai modernizáció és a kor kihívásainak megfelelő innovációk mellett cége megőrizze markáns piaci helyzetét, s egyben megtartsa sikerét eredményező emberközpontú arculatát is. Alapelve mind emberként, mind vezető szakemberként az „értékőrző megújulás”, ami szerinte a biztonságos jövő záloga lehet.

blog img
Kocsi Erika