PORTRÉK

DÓCS ISTVÁN: PISTA BÁCSI, GÉGÉNY

blog img

A túlnyomórészt református vallásúak lakta, kora középkori múltra visszatekintő kis faluban, Gégényben már megszokott vallásos lelkületet tükröző mondat hitelesen fémjelzi a falu legidősebb embere, a 94 éves Dócs István, „Pista bácsi” egész életét. A bámulatos szellemi frissességnek örvendő, igazán kedves idős bácsika még legény korában megjárta a 2. világháborús poklot, s túlélője az emberfeletti erőt, hitet és élni akarást megkövetelő 4 évnyi „hírhedt”orosz hadifogságnak is.

NYÍRI GÉZÁNÉ, ANCIKA NÉNI – GÉGÉNY

A 75 éves Nyíri Gézáné, Ancika néni gyermekeinek szánt, s gyakran hangoztatott útravalója a fenti mottó, mely belengi és meghatározza a köztiszteletben álló idős asszony egész életét, s a mélyen vallásos vidéki emberek őszintén bízó lelkületének egyik szép ékessége. A gégényiek által csak „kis útnak”nevezett Petőfi utca közepén, egy szép, tágas és világos házban él immár 55 éve, épp 1960 óta a kedves, sajnos már özvegy hölgy, aki ugyan nem gégényi születésű,-hiszen egy demecseri „dohányos” család 10 gyermekéből a 7. szülött-, mégis otthonának vallja ezt a végtelenül barátságos kis falut.

NAGYNÉ JUHÁSZ ZSUZSA, TISZAVASVÁRI – FÜRDŐVEZETŐ

blog img

Kedves, fiatal, örökké mosolyog, bár határozott, nagy munkabírású, a problémákat mégis rugalmasan kezelő vezető, ember: egy igazán emberi vezető. A Tiszavasvári új idegenforgalmi centrumává felnövő, tökéletesen megújult Szentmihályi Gyógyfürdőt vezető bájos, ifjú hölgy Nagyné Juhász Zsuzsa, akinek életútja már most is komoly tanulságokat és követendő életmintákat hordoz, ezért megörökítésre érdemes.